Streekprodukten

Slagerij Ebergen

Slachthuis en Slagerij Ebergen

Slagerij Ebergen

In februari 1955 kwamen Karel Ebergen en zijn vrouw Riet vanuit Cothen (Wijk bij Duurstede) op een transportfiets naar Lith om op de Lithse dijk een slagerij te beginnen. De ambitie lag er echter toen al om een grotere winkel te beginnen midden in het dorp, en na jaren van sparen werd dit gerealiseerd. Vier zonen en negen jaar later betrokken ze een nieuwe slagerij/slachterij aan de Pastoriestraat 20 in Lith.  Al het vee werd toen nog op het kleine achterpleintje verzameld en in de slagerij geslacht.

In 1974 kwam zoon Jan in de slagerij werken, in 1977 gevolgd door Adriaan. Deze twee ambitieuze slagerszonen zorgden er, samen met pa, voor dat de omzet groeide, waardoor in 1984 ook een slachthuis gebouwd en geopend kon worden op de plek waar het nu nog steeds is gevestigd, het Wargaren 7. Het eerste echte bedrijf dat in Lith werd gebouwd op industrieterrein het Wargaren. Helaas is in 2014 door de slechte economie het slachthuis gesloten
De Slagerij bleef voortbestaan, tegenwoordig is zoon Jan nog steeds werkzaam in diezelfde slagerij in de Pastoriestraat, en staat nog steeds bekend als ‘de’ Slagerij van Lith en de plek om vers en lekker vlees te halen.  Ebergen stond 50 jaar geleden garant voor topkwaliteit vlees, en dat is door de jaren heen ook altijd zo gebleven. Geen consessies, gewoon het beste vlees.
(bron: www.slagerijebergen.nl)
Vol trots serveren wij ‘De Allerbeste Biefstuk’ met een heerlijke saus van rode port.

__________________________________________________________

Erkeland Brood & Banket Bakkerij

Brood en Banketbakkerij Erkeland

Vijftig jaar geleden openden Cees en Toos Erkeland hun bakkerij in Empel.

Cees en Toos van Erkeland opende hun zaak op 18 juni 1960. In 1960 had Bakkerij Erkeland een piepklein winkeltje. Dat is nu anders. Afgelopen zomer heeft Erkeland de winkel verbouwd. Sinds 1989 wordt het bedrijf gerund door zoon Marc en zijn vrouw. Ter ere van het gouden jubileum, heeft Marc een oud recept van zijn vader opgezocht dat vanaf heden wordt verkocht: opa’s honingzoete koek.
(bron: www.bakkerijerkeland.nl)

__________________________________________________________

Biologische slakkenkwekerij Slow Escargots

Slow Escargots

In het rustige Nieuwaal bij Zaltbommel staat wel een heel bijzondere kwekerij: Slakkenkwekerij Slow Escargots. Hier kweekt eigenaar Lennard ter Hall op biologische wijze en met veel geduld 3 soorten slakken voor particulieren, horeca en kleine groothandels.
Al jaren is Lennard ter Hall – als amateurkok en plattelandsliefhebber pur sang – gefascineerd door de slak en haar potentie als voedsel van de toekomst. Slakken zijn namelijk caloriearm, maar zitten bomvol eiwitten, mineralen en aminozuren. Daarnaast bevatten ze minder dan 1 procent vet.
Geïnspireerd door deze kennis zegt Ter Hall in 2012 zijn vaste baan op om zijn ultieme droom waar te maken: een slakkenkwekerij beginnen op Hollandse bodem. Zo ontstond Slow Escargots. Ter Hall houdt zich sinds 2012 fulltime en professioneel bezig met het kweken van slakken.
(bron: www.slowescargots.nl)

__________________________________________________________
Al bijna drie eeuwen is de familie met deze streek verbonden en daarom laten wij u graag kennismaken met onze verse ambachtelijke streekprodukten, authentieke bereidingswijze en recepturen. Hierin worden wij bijgestaan door onze buren en streekgenoten:

Vers Vlees Boerderij Savelkouls

Streekprodukten de Blauwe Sluis

In 2002 startte Vers Vleesboerderij Savelkouls aan de Hustenweg 8 in Empel (vlakbij de Groote Wielen aan de Provincialeweg tussen Empel en Maren-Kessel) een Vers Vleesboerderij, een bedrijf dat inspeelt op de behoefte te weten wat je eet. Een bedrijf dat vlees van eigen boerderij verkoopt, juist aan particulieren. Men staat 100% garant voor herkomst, veiligheid en milieuvriendelijkheid.

SMAAK, KWALITEIT EN HERKOMST

In de winkel  met ruim assortiment (geheel vernieuwd eind 2007), wordt het vlees verkocht (allemaal voorverpakt in kleine porties), dus u hoeft geen kilo’s af te nemen.
Het varkensvlees komt allemaal van eigen boerderij, het rundvlees van een vaste fokker en de kip van een goede poelier uit de buurt.
Smaak en kwaliteit staan bij Vers Vleesboerderij Savelkouls hoog in het vaandel.
Dus wilt U een lekker stukje vlees voor een eerlijke prijs, kom dan snel eens kijken en overtuig Uzelf!
(Bron: www.vvb-savelkouls.nl)

__________________________________________________________

Eendenboerderij Helvoirt

Eendenboederij Helvoirt

Brabantse Eend
” Onderscheiden met een lokaal product ” 
Onze eenden krijgen een zorgvuldig samengesteld mengvoer. Diverse granen en eiwitcomponenten alsook sporenelementen en vitaminen zorgen voor een ideale voeding. De zeven weken die nodig zijn voor het opgroeien van de eenden dat dier en milieuvriendelijk gebeurt zijn intensief en bewerkelijk. De witte eenden leveren prachtig mals vlees, minder rood en minder vet dan de Franse eenden met een zeer constante kwaliteit. Wij kunnen met gepaste trots zeggen dat u met een Peking eend uit Helvoirt een hoogwaardig en bovenal natuurlijk een smakelijk product op tafel zet.
(Bron: www.eendenboerderijhelvoirt.nl)

__________________________________________________________