Historie

Historie Restaurant De Blauwe Sluis

Restaurant De Blauwe Sluis is gelegen aan de dijk in Gewande. Gewande is een klein gehucht, gelegen aan De Maas, ten oosten van Empel, en behorend bij Gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Restaurant De Blauwe Sluis was voorheen een veerhuis dat bij het voetveer Gewande hoorde; het restaurant droeg ook de naam Het Veerhuis, waar de Familie Smulders de scepter zwaaide. In weer en wind roeiden Hendrik Smulders en zijn zonen de boten heen en weer; voetvolk, fietsers en vee werden van Gewande naar Driel en vice versa verplaatst.

Het Veerhuis werd een steeds belangrijkere ontmoetingsplaats, waar men graag een borreltje of een glaasje bier mocht drinken. Het eten werd verzorgd door Klaar Smulders en haar dochters en de gasten aten mee wat de pot schaftte. In die tijd werd Het Veerhuis ook een belangrijke ontmoetingsplaats voor vissers, en in de zomers de “badgasten” uit het achterland: Rosmalen, Kruisstraat, Empel, Nuland, Den Dungen, Berlicum, Schijndel en vooral Den Bosch.

De Blauwe Sluis werd steeds meer een toeristische aanleg plaats en na Henrik Smulders, Berry de dochter, kwam de jongste telg Henk aan het roer te staan. Henk trouwde met Toos van het Smidje uit Rosmalen; Toos zorgde voor een goedlopend cafebedrijf en Henk stond aan de wieg van camping De Blauwe Sluis. Tot 1985 had Henk ook zijn veerboot voor de veerdiensten, het overzetten van badgasten en het verzorgen van rondvaarten voor zijn campinggasten. Het werd een florerend bedrijf.

In 1985 kwam de heer Smulders, na een ziekbed, te overlijden. Het bedrijf werd om die reden in 1985 verkocht aan Henk van Vlijmen, een neef van de familie Smulders. In de jaren die volgden zorgden Henk en Henny met hulp van familie, vrienden en kennissen in hoog tempo voor modernisatie en uitbreiding van De Blauwe Sluis. Café en kampeergelegenheid gingen verder als één bedrijf: Café-Camping De Blauwe Sluis.

De Blauwe Sluis werd in die tijd warm ontvangen in de omgeving. Gewande en de omliggende dorpen reageerden positief en het slagen van een restaurant in Gewande was een feit.

In 1997 werd het bedrijf verkocht en na enkele jaren kwam aan camping van De Blauwe Sluis helaas een einde;  het restaurant werd nog wel door enkele uitbaters voortgezet, maar helaas om diverse redenen kon men de exploitatie niet altijd tot succes maken. In 2009 was de exploitatie van De Blauwe Sluis gedoemd te eindigen.

De Blauwe Sluis raakte hierna ernstig in verval. Na overleg met diverse partijen, onder andere Gemeente en Rijkswaterstaat, werd eind 2010 besloten De Blauwe Sluis nieuw leven in te blazen. In het voorjaar van 2011 zijn de herstelwerkzaamheden begonnen en in mei 2011 gingen de deuren van De Blauwe Sluis weer open, nu als streekgerechtenrestaurant met de familie Van Vlijmen wederom aan het roer en mij als basis voor de keuken. Eind 2012 werd mij door de familie van Vlijmen de kans aangeboden waar ik altijd al van gedroomd had, een eigen restaurant! Sinds 1 maart 2013 sta ik aan het roer van Restaurant De Blauwe Sluis met de familie van Vlijmen die over mijn schouders mee kijkt.

Een culinaire verrassing in de polders van De Maaskant en aan de oevers van de Maas; een huiskamerrestaurant met gigantisch mooie uitzichten en met een prachtig terras, goede service en een fantastische brigade die de allerlekkerste streekgerechten uit de keuken tovert.

Een borrel, een snelle hap, een kop koffie met gebak, een high tea of uitgebreid dineren en natafelen? Voor ieder wat wils bij Restaurant De Blauwe Sluis!

U bent van harte welkom.

Rens Kemp